Search
3.200 ευρώ

Έως 3.200 ευρώ το χρόνο για ανακαινίσεις και επισκευές στα ακίνητα

Από την 1η Ιανουαρίου 2024, τα νοικοκυριά που θα προβούν σε επισκευές και ανακαινίσεις των ακινήτων τους θα επωφεληθούν από ένα σημαντικό φορολογικό κίνητρο. Συγκεκριμένα, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο προβλέπει μείωση φόρου έως 3.200 ευρώ ετησίως για πέντε χρόνια για δαπάνες ανακαίνισης ή επισκευής, με συνολική έκπτωση που μπορεί να φθάσει τα 16.000 ευρώ. Οι αποδείξεις για την αγορά υλικών θα συνυπολογίζονται στις δαπάνες προς έκπτωση.

Η νέα ρύθμιση ενθαρρύνει την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των ακινήτων και αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου φορολογικού νομοσχεδίου που βρίσκεται υπό δημόσια διαβούλευση. Με το τρέχον σύστημα, η έκπτωση φόρου μπορεί να φθάσει τα 6.400 ευρώ συνολικά για τέσσερα χρόνια, με το μπόνους να είναι 40% των δαπανών και με μέγιστο όριο τα 16.000 ευρώ.

Για την εφαρμογή της έκπτωσης απαιτούνται νόμιμα παραστατικά των δαπανών και η πληρωμή τους να γίνεται μέσω ηλεκτρονικών μέσων, όπως χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες ή άλλες υπηρεσίες ηλεκτρονικής τραπεζικής. Ωστόσο, για να είναι δυνατή η πλήρης αξιοποίηση του φορολογικού μπόνους, το ετήσιο εισόδημα του φορολογούμενου πρέπει να υπερβαίνει τα 21.000 ευρώ, καθώς για μικρότερα εισοδήματα η ωφέλεια μπορεί να περιοριστεί ή ακόμη και να μην υφίσταται, αν το εισόδημα είναι τέτοιο που δεν υπόκειται σε φορολογία.

Total
0
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *