Search
ακίνητα

Ακίνητα: Πλησιάζει η αυτόματη αναπροσαρμογή αντικειμενικών αξιών

Με τις αξίες των περιουσιακών στοιχείων να εμφανίζουν ανοδική πορεία και τη διαφορά μεταξύ των καθορισμένων από το κράτος και των πραγματικών τιμών στην αγορά να διευρύνεται σε πολλές περιοχές, το αρμόδιο υπουργείο σχεδιάζει την εισαγωγή ενός νέου ηλεκτρονικού μηχανισμού. Αυτός θα ενημερώνει αυτόματα και κατά περιοδικά διαστήματα τις κρατικά καθορισμένες τιμές προς τις αγοραίες.

Η εφαρμογή της νέας διαδικασίας προβλέπεται για το έτος 2025, στο πλαίσιο των αναμενόμενων αλλαγών στις καθορισμένες αξίες ακινήτων σε εθνικό επίπεδο, διατηρώντας τις τρέχουσες τιμές ζώνης που έχουν ισχύ από την αρχή του 2022 για ένα ακόμη έτος.

Η λειτουργία του νέου μηχανισμού θα βασίζεται στην συλλογή και ανάλυση δεδομένων από την αγορά ακινήτων, καθώς και στα χαρακτηριστικά κάθε περιουσιακού στοιχείου, για την αυτοματοποιημένη ενημέρωση των καθορισμένων αξιών σύμφωνα με τις αγοραίες. Τυχόν αυξομειώσεις στις αγοραίες τιμές θα αντανακλούν αυτόματα στις κρατικές αξίες, επηρεάζοντας πολλαπλά φορολογικά στοιχεία και τέλη που υπολογίζονται με βάση αυτές. Οι ενημερώσεις θα γίνονται κάθε δύο χρόνια, με την πρώτη εφαρμογή του συστήματος να προγραμματίζεται για το 2025.

Total
0
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *