Search

Ανθεκτικότητα σε Ελλάδα, Κύπρο και Σερβία Παρά τις Διεθνείς Πιέσεις στις Αγορές Ακινήτων

Εν μέσω των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές αγορές ακινήτων λόγω πληθωρισμού και αυξημένων επιτοκίων, οι αγορές σε Ελλάδα, Κύπρο και Σερβία συνεχίζουν να παρουσιάζουν ανθεκτικότητα και να προσφέρουν ευκαιρίες για επενδυτές. Σύμφωνα με εκτενή έρευνα της Δανός Διεθνείς Σύμβουλοι και Εκτιμητές Ακινήτων, σε συνεργασία με τη BNP Paribas Real Estate, οι τομείς οικιστικών και εμπορικών ακινήτων σε αυτές τις χώρες παραμένουν ελκυστικοί τόσο για ντόπιους όσο και για διεθνείς επενδυτές.

Οικιστική Αγορά:

  • Κύπρος: Οι ξένες επενδύσεις, ιδιαίτερα μέσω του προγράμματος “Χρυσή Βίζα”, έχουν οδηγήσει σε αύξηση των τιμών κατοικιών κατά 7,8% και των διαμερισμάτων κατά 13,9% το πρώτο τρίμηνο του 2024. Η αξία των οικιστικών πωλήσεων το 2023 ανήλθε σε 2 δισ. ευρώ, και η τάση αυτή συνεχίζεται.
  • Ελλάδα: Οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν κατά 10,4% σε εθνικό επίπεδο, με τον Πειραιά να καταγράφει την μεγαλύτερη ετήσια αύξηση τιμών, κατά 28,9%. Τα νότια προάστια της Αθήνας κατέγραψαν τις υψηλότερες τιμές, φτάνοντας τα 3.750 ευρώ/τ.μ.
  • Σερβία: Η οικιστική αγορά ανακάμπτει με αύξηση 5% στις τιμές των διαμερισμάτων, κυρίως λόγω μείωσης του πληθωρισμού και των επιτοκίων.

Εμπορική Αγορά:

Η ζήτηση για γραφεία κατηγορίας Α παραμένει υψηλή σε όλες τις χώρες:

  • Κύπρος: Η ζήτηση για ενεργειακά αποδοτικά κτίρια γραφείων αυξήθηκε κατά 8,5%, με τη Λεμεσό και τη Λάρνακα να ηγούνται της αγοράς.
  • Ελλάδα: Η αγορά γραφείων είναι ανθεκτική, με την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη να προσελκύουν μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες, όπως Pfizer και Deloitte. Η Κρήτη επίσης εμφανίζει σταθερή ανάπτυξη, με αποδόσεις 6%-6,5%.
  • Σερβία: Οι αποδόσεις γραφείων κατηγορίας Α φτάνουν το 8,5%, ενώ η ζήτηση παραμένει ισχυρή με χαμηλά ποσοστά κενών θέσεων.

Οι θετικές προοπτικές στους τομείς αυτούς υπογραμμίζουν τη συνεχιζόμενη εμπιστοσύνη των επενδυτών στις συγκεκριμένες αγορές, παρά τις διεθνείς οικονομικές προκλήσεις.

Total
0
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *