Search

Αργότερα θα γίνουν οι διορθώσεις στις αντικειμενικές αξίες

Από τους περισσότερους από 160 δήμους σε όλη την επικράτεια που κατέθεσαν ένσταση για να πραγματοποιηθούν διορθώσεις στις αντικειμενικές τιμές, μόνο 12 κατάφεραν να φτάσουν στην τελική φάση.

Η σχετική απόφαση θα δημοσιευτεί από το υπουργείο Οικονομικών τις επόμενες ημέρες, προκειμένου να ξεκινήσει η επανεξέταση των τιμών, αλλά, όπως θα φανεί και από το περιεχόμενο της απόφασης, η ολοκλήρωση των ευρημάτων από τους εκτιμητές που θα αναλάβουν το έργο δεν αναμένεται πριν το πέρας έξι μηνών.

Διαδικαστικά, ανακύπτει ένα άλλο ζήτημα: η ανάγκη έξι μηνών για την ολοκλήρωση της επανεξέτασης των αντικειμενικών τιμών στις 12 αυτές περιοχές, ενδέχεται να οδηγήσει σε περαιτέρω καθυστερήσεις στη διαδικασία ενσωμάτωσης νέων περιοχών στο σύστημα των αντικειμενικών τιμών. Αν συμβεί αυτό, η ενταξή τους μπορεί να παραταθεί μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2025.

Όσον αφορά την αναθεώρηση των αντικειμενικών τιμών –που τελευταία φορά πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2021, ενώ από τότε έχουμε καταγράψει σημαντική αύξηση στις εμπορικές τιμές– αναβάλλεται για μελλοντική ημερομηνία χωρίς ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα.

Η διαδικασία αναμένεται να μην ξεκινήσει πριν από τα μέσα του 2025, επομένως όταν έρθει η ώρα για τους εκτιμητές να αρχίσουν ξανά την εργασία τους, η διαφορά μεταξύ των εμπορικών και των αντικειμενικών αξιών θα έχει αυξηθεί ακόμη περισσότερο.

Οι δήμοι που θα προχωρήσουν στις διορθώσεις είναι: Αγίων Αναργύρων – Καματερού, Βριλησσίων, Χαλανδρίου, Γλυφάδας, Πειραιάς, Ιθάκης, Καρπάθου, Λουτρακίου, Σύμης, Πύργου, Ρόδου και Λέρου.

Το ότι εγκρίθηκαν οι ενστάσεις αυτών των δήμων δεν σημαίνει αυτόματα ότι θα υπάρξουν μειώσεις στις αντικειμενικές αξίες. Θα πραγματοποιηθεί απλώς μια νέα αξιολόγηση των δεδομένων από τους εκτιμητές.

Total
0
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *